Ingevroren sperma
 
Op deze pagina hebben wij een artikel geplaatst over ingevroren sperma. Onlangs zijn wij benaderd door een fokster uit de USA. Zij vroeg ons of wij onze reu Lagsi frá Olafsfjördur ter beschikking wilden stellen voor de fok gezien zijn genetische achtergrond. Uiteraard hebben wij daar om diverse redenen goed over na moeten denken en hebben besloten om deze uitdaging aan te gaan. Een uitdaging kun je zeker noemen want je kunt niet zomaar even met je reu naar de USA reizen voor een dekking. Voor zover ik weet is dit ook voor het eerst in Nederland dat het sperma van een IJslandse hond wordt ingevroren en naar de USA wordt gevlogen.
 
Ik had al ervaring met het importeren van onze teef Töfra Ljósbrá Lotta uit het buitenland en juist dit vond plaats tijdens de mond- en klauwzeercrisis van 12 jaar geleden. Ik mocht haar niet zelf ophalen in Oslo vanwege het verbod op transporteren van dieren tijdens deze crisis. Uiteindelijk is na veel geregel alles gelukt maar het kostte best veel moeite. Ook heb ik zeven jaar geleden vanwege de bijzondere genetische achtergrond van het nest wat ik toen had liggen Lotta x Sámur een teef uit dat nest ge-exporteerd naar IJsland wat zelfs nog veel lastiger bleek te zijn gezien de strenge import regels van IJsland. Uiteindelijk is dit dankzij medewerking van mensen uit IJsland ook allemaal gelukt dus vandaar dat ik deze nieuwe uitdaging wat "ingevroren sperma" betrof wel aan durfde te gaan.
 
Zowel de fokster uit de USA als ik begaven ons op onbekend terrein en daarom zijn wij begonnen met contact te zoeken met andere landen waar dit al eens eerder was gebeurd en met het speuren op internet. We vonden al snel een kliniek in Nederland Cryolab genaamd. Cryolab is gespecialiseerd in het invriezen, opslaan en distribueren van sperma van verschillende diersoorten. De houdbaarheid is onbeperkt mits het uiteraard in vloeibare stikstof is opgeslagen. Ook in de USA heeft de fokster een soortgelijke kliniek gevonden  met de toepasselijke naam Straws to Paws. Deze kliniek zal straks het ontdooien van het zaad en de kunstmatige inseminatie voor haar rekening nemen.
 
Dryshippers die gevuld worden met vloeibare
stikstof bestemd voor opslag en transport
 
Een paar weken terug hebben een afspraak gemaakt met Cryolab om het zaad van Lagsi te laten testen. Na afname van het zaad moet je ongeveer tien minuten wachten omdat er bekeken wordt hoe hoog de motiliteit* van het zaad is. Lagsi zijn zaad bleek een motiliteit te hebben van 95% wat hoog is. Hierna wordt het zaad ingevroren en een gedeelte daarvan wordt ruim een week later weer ontdooid omdat niet elke zaadcel geschikt is om in te vriezen en omdat door het invriezen de motiliteit meestal met de helft vermindert en daardoor waardeloos is geworden voor invriezing en een kunstmatige inseminatie.
 
Zaadcel die richting de baarmoeder zwemt
 
 
Het testen wordt via de CASA methode gedaan. Deze methode controleert de beweging van de individuele zaadcel en de concentratie van het sperma. Ook wordt er gekeken naar de vorm van de spermacel- kop- en middenstuk hetgeen een belangrijke factor is voor de bepaling van de kwaliteit. Alles samenvattend dient het zaad na het invriezen en weer ontdooien een minimale motiliteit van 65% te hebben anders kan dit allemaal niet doorgaan omdat de kans van slagen dan kleiner wordt. Na een spannende week wachten werd al onze moeite beloond. Het zaad van Lagsi bleek na het ontdooien een motiliteit van 75% te hebben en er was bovendien genoeg ingevroren voor drie dekkingen.
 
De stand van zaken op dit moment dat ik dit stukje schrijf is dat er een dryshipper vanuit de USA onderweg is naar Cryolab. Deze wordt met vloeibare stikstof en de rietjes met zaad gevuld en weer retour gezonden naar Straws to Paws in de USA. Daar zal over een half jaar tot een klein jaar het zaad worden ontdooid en bij de teef worden ingebracht. Uiteraard weten wij nog niet of dit allemaal zal lukken omdat het er straks vanaf hangt hoe het ontdooien van het zaad gaat en hoe de inseminatie verloopt en of de teef daadwerkelijk opneemt. In ieder geval is dit deel van de missie gelukt en wij hopen met heel ons hart dat het zal slagen zodat al onze moeite van zowel ons als van de fokster niet voor niets is geweest. Uiteraard zullen wij deze pagina elke keer als er nieuws is bijhouden.
 
*
Motiliteit is een term uit de biologie waarmee het vermogen van een eencellig meervoudig organisme tot het op eigen kracht omzetten van energie in arbeid wordt aangeduid. Oftewel de beweging van het zweepstaartje van de spermacel.
 
 
 
Truffle de teef in de USA die straks geïnsemineerd gaat worden
Meer informatie over Truffle kunt u vinden op
Stonecrop Icelandic Sheepdogs
 
 
Op 23 juni 2013 zijn er zes gezonde pups geboren van Truffle en Lagsi!
Voor meer foto's klik op onderstaande link
 
Foto's puppen Truffle en Lagsi