DE IJSLANDSE HOND
 
Karakter
 
De IJslandse Hond is een prettige, zeer ijverige en handelbare hond. Hij is een echte gezinshond die liever niet alleen achter blijft. De IJslandse Hond is van het oertype en heeft nog een duidelijke en expressieve lichaamstaal. De hond heeft geen jachtinstinct meer maar vindt het heerlijk om achter vogels aan te rennen. Dit komt omdat hij in het land van herkomst de lammeren tegen grote roofvogels moest beschermen. De IJslandse Hond is ook een goede waakhond, iedereen wordt met luid maar niet dreigend geblaf aangekondigd. Kwaadaardige honden werden van oudsher afgemaakt en zo ontstond er door langdurige selectie een alerte, blafgrage hond zonder agressie. De honden houden ervan om aangehaald te worden en zijn ze met meerdere honden thuis dan liggen ze vaak tegen elkaar aan. Door deze eigenschappen is het beslist geen hond voor mensen die het grootste gedeelte van de dag niet thuis zijn. Een pup kan wel worden aangeleerd dagelijks een paar uurtjes alleen te zijn maar daarna moet dit gemis aan gezelschap worden gecompenseerd door activiteit en aandacht. De IJslandse Hond is soepel en vlug in zijn bewegingen en heeft een buitengewoon groot uithoudingsvermogen. Hij heeft dagelijks een paar uur beweging nodig waaronder vrij rondrennen en spelen met andere honden. Een sanitair rondje om is absoluut niet voldoende! Van oorsprong is het ras geschikt voor hard werken in de onherbergzame gebieden van IJsland door weer en wind. Ook nu stelt de IJslandse Hond beweging in weer en wind op prijs. Krijgt de hond onvoldoende beweging of aandacht dan kan hij zich ontwikkelen tot een nerveuze blaffer. Door zijn gevoelige karakter is de IJslander niet geschikt voor mensen die opvliegend van aard zijn of die niet consequent kunnen opvoeden.
 
Uiterlijk
 
Het uiterlijk van de IJslandse Hond heeft de kenmerken van een poolhond; opstaande oren en een krulstaart. Het is een middelgrote hond, de reuen hebben een schofthoogte van ongeveer 48 centimeter en de teven hebben een schofthoogte van ongeveer 42 centimeter. De staande hond is van opzij gezien rechthoekig, iets langer dan hoog. Er is een duidelijk verschil tussen de reuen en teven. De vacht bestaat uit een wollige ondervacht en een water- en vuilafstotende bovenvacht die kort-, middel- of langharig kan zijn. Alle kleuren zijn toegestaan, echter één kleur moet overheersen. Zwarte honden moeten witte aftekeningen hebben. Een witte bles en witte markeringen op de borst, punt van de staart, poten en tenen komen vaak voor. De meest voorkomende kleuren zijn rood, rood/wit, zwart, black en tan en creme. De IJslandse Hond heeft wolfsklauwen (hubertusklauwen) aan de achterpoten. Soms hebben enkele honden dit ook aan de voorpoten. Deze wolfsklauwen hebben op IJsland een functie, namelijk een beter houvast op de gladde rotsen en in de sneew.
 
 
                                                                                                  hubertusklauwen
 
 
Verzorging
 
De IJslandse Hond is een zeer schone hond, ze wassen zichzelf regelmatig waardoor een echte wasbeurt zelden nodig is. Na een boswandeling kan de hond er vreselijk uitzien maar als hij droog is schudt hij alles weer van zich af en  is weer schoon. Ze hebben geen hondenlucht bij zich. Een keer per week borstelen is voldoende. Als de hond in de rui is moeten de losse haren wel grondig met een borstel worden verwijderd. De nagels van de wolfsklauwen moeten wel regelmatig worden geknipt. Deze nagels komen bij het lopen niet op de grond en slijten dus niet. Ze groeien krom zoals macaroni waardoor de hond kan blijven haken en de klauwen kunnen scheuren. Sommige IJslandse Honden bijten zelf hun nagels af maar doen ze dat niet dan is knippen één keer in de drie maanden noodzakelijk. De wolfsklauwen zijn een raskenmerk en mogen niet worden verwijderd! De IJslandse Hond is een gezonde hond. Een goed verzorgde hond komt in de regel alleen bij de dierenarts voor zijn jaarlijkse inenting en behoudt tot op hoge leeftijd zijn vitaliteit. Leeftijden van 15 tot soms zelfs 18 jaar zijn geen uitzondering voor dit ras. Belangrijk blijft echter de beweging!