Donderdag 12 september
 
De pups zijn vandaag precies twee weken oud en dat betekent dat ze moeten worden ontwormd. Dit geldt uiteraard ook voor Lukka want anders heeft het geen zin omdat de pups nog moedermelk drinken en via die manier besmet kunnen worden. Ik heb nog nooit wormen bij mijn honden geconstateerd maar je moet het dan ook goed bijhouden en ze regelmatig ontwormen. Ook als ze volwassen zijn moet je dat twee maal per jaar doen. Wij ontwormen altijd met Milbemax of Drontal. Milbemax is een breedspectrum ontwormmiddel wat niet alleen spoelwormen doodt maar ook lintwormen. Lukka slikt de pil verstopt in een stuk kaas gewoon door en heeft het niet eens in de gaten maar met de pups is het wel anders. Het zijn hele kleine pilletjes voor de puppen en dat is best wel een gedoe om het toe te dienen. Je duwt een pilletje zover mogelijk in de bek van de puppies en dan wrijf je onder het kinnetje zodat ze moeten slikken. Vaak gaat het goed maar soms ook niet zoals op onderstaande foto's is te zien. En dan te bedenken dat dit om de twee weken herhaald moet worden totdat ze acht weken oud zijn! Dat belooft nog wat met deze ondernemende pupjes!
 
Het ontwormmiddel Milbemax
 
Zo klein zijn de pilletjes voor de puppen. De grote is voor Lukka
 
Fagur had hem uitgespuugd. Je ziet nog een restant in zijn bekkie zitten
 
Ook Farandi spuugde hem uit!
Woensdag 11 september
Alle pups hebben inmiddels hun oogjes open. Het ging razendsnel en ze kijken nu allemaal wijs de wereld in! Je merkt dat ze zich meer en meer bewust worden van hun omgeving. Zodra Lukka in de buurt komt merken ze het al en beginnen ze te schuifelen door de werpkist. Ook als ik bij de werpkist ga zitten hebben ze dat al in de gaten. Brenna is het nieuwsgierigst naar de puppen en zit vaak vanaf de zijkant te kijken. De andere honden mogen in de buurt maar ik moet het nog wel in de gaten  houden. Elke dag zie je de puppen beter kruipen en sommige staan al wankelend op hun pootjes om vervolgens gelijk weer in elkaar te zakken want kracht hebben ze nog niet.
 
Fagur met zijn oogjes open
 
Brenna die steeds in de buurt van de puppen blijft
 
Dinsdag 10 september
 
Vanmorgen regende het keihard hier in Swifterbant. Dat maakt mij niets uit want ik trek een regenpak aan en ga gewoon naar het bos. Eenmaal terug zijn de honden natuurlijk drijfnat. Ik maak mijn honden droog met een handdoek(en) die altijd in de bijkeuken klaar liggen. Ze zijn eraan gewend en vinden het niet erg om afgedroogd te worden. Het is verstandig dat de nieuwe eigenaren daar straks ook al voorzichtig mee beginnen of je moet het niet erg vinden om een drijfnatte hond in huis te hebben die zich lekker uitschudt. Als je hebt gewandeld met je pup en je komt thuis kun je (ook met droog weer) een klein handdoekje op de rug van je pup leggen. Reageert de pup daar niet op dan kun je zachtjes wrijven net alsof je hem afdroogt. Doe alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is. Als je dit een paar keer doet is de pup daar al aan gewend en heb je er later profijt van. Mijn eigen ervaring is dat IJslanders het totaal niet erg vinden om te worden afgedroogd.
 
Ik heb nog een filmpje van gisteren geplaatst en een filmpje van vanmorgen. Op de onderste video zie je dat zowel Brenna als Gríma dichtbij mogen komen. Ook zijn nu bij het teefje Frigg al de oogjes open! Foto's maken wordt steeds leuker want de pups worden steeds actiever!
 
 
 
Filmpje van vanmorgen 10 september 
 
 
Frigg heeft haar oogjes open
 
Farandi ligt er lekker onstspannen bij
 
 
Maandag 9 september
Toen ik vanmorgen de werpkist schoonmaakte zag ik ineens dat niet Fenja haar oogjes als eerste open zijn maar die van Farandi!. Ik had echt gedacht dat Fenja de primeur zou hebben maar ik heb me vergist. Farandi mag met die eer gaan strijken. Bij de rest van de puppen zitten de oogjes nog dicht. De oogjes zijn blauw van kleur en pups zien nog niets behalve wat schaduwen. Elke dag zullen ze meer gaan zien en worden de oogjes donker van kleur. Het duurt wel een kleine week voordat de pups echt goed kunnen zien maar het begin is er!
 
Met de andere honden ga ik elke morgen een uur naar het bos zodat zij niets tekort komen. Na de wandeling liggen ze graag in de tuin als het weer het toelaat. Ook Lukka ligt graag buiten als ze de puppen niet voedt. Het weer is nu weer heerlijk geworden voor een IJslander!
 
 
Farandi met zijn oogjes open! Je ziet duidelijk de blauwe kleur van zijn oogjes
 
V.l.n.r. Lagsi, Brenna en de oma van dit nest Gríma
 
Lukka met haar moeder Gríma vanmorgen vroeg in de tuin
 
 
Zondag 8 september
 
Brenna mag al dicht bij de kamerkennel komen zonder dat Lukka reageert. Brenna is zo ontzettend nieuwsgierig waar nu al die geluidjes vandaan komen. De puppen worden met de dag beweeglijker. Fenja kruipt nu het meest door de werpkist. Het zou mij niets verbazen als bij haar als eerste de oogjes open gaan. Lukka reageert op Fenja en rolt in de werpkist op haar rug zodat de puppen op haar kunnen klimmen en naar beneden rollen. Lukka maakt er een spelletje van en geniet daarvan dat zie je duidelijk! Je ziet de oogjes van de pups al bewegen maar ze zijn nog niet open. Ik hoop dat met name bij Fenja dat snel gebeurt zodat ze ook haar omgeving kan zien want daar is zij echt aan toe!
 
 
Nieuwsgierige Brenna die nu duidelijk de pups  van haar zus Lukka kan zien
 
Fálki
 
Freyja heeft slaap
 
Fagur en Fálki
 
Zaterdag 7 september
 
De pups groeien goed en je ziet dat sommige pups zich al proberen omhoog te drukken maar de pootjes houden dit nog lang niet. Ze kruipen steeds sneller door de werpkist en ook zie je sommige pups al "happen" naar elkaar. Pups onderzoeken alles met hun bekkies en dat blijft voorlopig wel zo. De ontwikkeling gaat best wel snel. Ze zijn ook al wat langer wakker en rekken zich heerlijk uit. Als Lukka dan weer in de werpkist stapt weet je niet wat je ziet zo snel hebben ze dat in de gaten want ze weten dat de "melkbar" er weer aankomt!
 
 
V.l.n.r. Fagur, Freyja, Fálki, Frigg, Fenja en Farandi
 
Freyja
 
Fagur
 
Vrijdag 6 september
 
Het is nog steeds veel te warm. Vanmorgen had één teefje een beetje de dunne maar gelukkig is dat nu over. Als fokker zijnde schrik ik daar altijd van want ze zijn nog zo kwetsbaar op deze leeftijd. Ze hebben genoeg antistoffen via de moedermelk binnen maar ze zijn natuurlijk nog niet volledig ingeënt. Lukka is echt een goed moedertje want ze had gelijk door dat het teefje extra aandacht nodig had en heeft haar behoorlijk gelikt en troost geboden want ze piepte van de krampjes. Nu is dat gelukkig helemaal over en heeft ze goed gedronken en is behoorlijk aangekomen. Freyja ligt weer heerlijk rustig te slapen! Hieronder een foto van Fenja die lekker aan het "uitbuiken" is. Fenja zal op haar oma Gríma frá Fuglatorgi gaan lijken. Net zoals het reutje Fagur. Het reutje Fagur lijkt ook enorm op zijn oom Lundi Pálsson van ons laatste nestje.
 
Lukka die lekker bij de pups ligt nadat ze hebben gedronken
Van boven naar beneden: Frigg, Fálki, Farandi, Fenja, Fagur en Freyja
 
 
Fenja heerlijk slapend na het drinken
 
 
Terug naar Puppyblog Lukka